• Met ingang van het seizoen 2019/2020 voert de KNVB een aantal wijzingen door in de spelregels. De belangrijkste zijn:

  • Het is niet meer toegestaan om als aanvaller/aanvallende partij in de muur van de tegenstander te staan bij een vrije trap, mit deze uit 4 of meer bestaat. Aanvallers moeten vanaf volgend seizoen minstens een meter van de muur verwijderd zijn.
  • Bij een handsbal in een aanvallende situatie is de reden/oorzaak niet meer relevant. Hands is hands. Bijvoorbeeld: als een speler de bal met de hand raakt en daaruit scoort of met een handsbal een aanval opzet waaruit wordt gescoord, dan wordt dat moment afgefloten. Dat klinkt logisch, maar nu wordt nog gekeken of er opzet in het spel is. Dat is vanaf volgend seizoen niet meer van belang.
  • Bij een doeltrap is het voor de ontvanger niet meer verplicht om de bal pas aan te raken buiten het eigen zestienmetergebied. De doelman/-vrouw kan zijn medespeler dus ook binnen het eigen strafschopgebied bereiken.
  • Spelers die gewisseld worden, dienen het veld bij de dichtstbijzijnde zij- of achterlijn te verlaten en niet, zoals nu, bij de middenlijn aan de zijkant van het veld.

  Ook bij de 6x6 en 8x8 spelvormen zijn er wijzingen. Zo mag bij een achterbal de keeper of veldspeler de bal indribbelen en bij een hoekschop mag de speler rechtstreeks op doel schieten en scoren.

  Klik voor meer info op onderstaande knop.

  video met meer uitleg