Het begon allemaal eind jaren '50 met de komst van de Esso-raffinaderij naar het Botlekgebied. Met de fabriek kwamen ook veel werknemers naar (vooral) Spijkenisse. Een aantal voetballiefhebbers heeft toen in 1961 een voetbalclub opgericht: E.O.V, (Esso Ontspannings Vereniging). In principe konden alleen werknemers van de Esso lid worden, maar volgens de statuten was het mogelijk om een bepaald percentage buitengewone leden aan te nemen en daar werd handig gebruik van gemaakt. Sportief ging het voor de wind want E.O.V. werkte zich op van de 3e klasse RVB (Rotterdamse Voetbal Bond) naar de 1e klasse RVB onder leiding van trainer Maarten van de Most. Er werd gespeeld op een veld in de wijk Schiekamp dat bekend stond als het Paardenkerkhof, wat nu het trainingsveld is van de vereniging van Duitse Herders.
E.O.V. kon echter niet groeien want er mochten geen leden van buiten meer bij. Nu E.O.V. in de 1e klasse speelde bestond de vrees dat dit niveau niet gehandhaafd kon worden. Toen ontstond het idee om zich los te maken van de Esso en een doorstart te maken met een nieuwe vereniging.
Oprichting SC Botlek
De naam Botlek:
Bij de KNVB werd toestemming gevraagd om SV Rijnmond op te richten, maar er bestond al een club met die naam. Er werd geadviseerd om "Rijnmondia" of "Sportclub Botlek" als naam te kiezen. De keuze viel op SC Botlek, omdat dit de mogelijkheid gaf om ook andere sporten dan voetbal toe te voegen. Een nieuwe club was een feit: opgericht op 1 oktober 1966, Koninklijk goedgekeurd op 31 mei 1967. Met een nieuwe club kwam er ook een nieuw sportpark.
Sportpark de Brug:
Op een gloednieuw Sportpark De Brug werden op zaterdag 17 september 1966 de eerste wedstrijden gespeeld. In het begin speelde ook SCO '63 op Sportpark de Brug. In 1975 werd sportpark Oostbroek geopend en kon SCO '63 naar zijn eigen sportpark verhuizen en was heel Sportpark De Brug voor SC Botlek.
Maar er waren nog meer nieuwe dingen. Er kwam ook een nieuw tenue. Een wit shirt met rondom over borst en rug een rode baan met daaronder een korenblauwe baan. Een uniek (en prachtig) shirt, dat geen enkele andere club in Nederland had!
Bestuur:
De 1e ledenvergadering vond plaats op 27 januari 1967 en het bestuur bestond uit voorzitter Bob Polderman, secretaris Leen Heijnen, penningmeester Menno Visser en de leden Wim Kapteyn en Henk Poulie. Ben Herbers werd in 1968 voorzitter en zou dat blijven tot de herfst van 1999!
Er viel een primeur voor SC Botlek te noteren in die beginjaren. Nel Visser was de eerste vrouwelijke gediplomeerde jeugdleidster in Nederland. En er waren toen, net als nu, commissies. Een kascommissie natuurlijk, maar ook......een ballotagecommissie. Nu is zoiets ondenkbaar maar in die tijd heel gewoon.
De contributie in 1966 bedroeg Æ’ 30,- per jaar voor senioren, voor de junioren Æ’ 21,- en de pupillen Æ’ 9,- per jaar.
Honkbal:
In 1970 werd honkbal toegevoegd aan de sportclub. De honkbaltak werd in feite overgenomen van SCO'63. Honkbal zou 20 jaar lang onderdeel blijven van SC Botlek. Op 22 november 1990 besloot de honkbalafdeling zelfstandig verder te gaan.
Jaren '70
Promotie naar 1e klasse:
Het ging SC Botlek de eerste jaren voor de wind. Nu in principe iedereen lid kon worden groeide SC Botlek gestaag. Onder leiding van trainer Cor van Dijk speelde het 1e elftal in de eerste jaren van het bestaan in de 2e klasse RVB. In 1969 werd SC Botlek voor het eerst in haar bestaan kampioen! En daarmee promoveerde SC Botlek naar de 1e klasse.
Voetbal in de jaren 70:
De hele jaren '70 speelde SC Botlek in die 1e klasse. Het was meestal vechten tegen degradatie. In 1980 duurde het zelfs tot de allerlaatste speeldag tot SC Botlek zich via een 0-1 zege bij Oude Maas veilig speelde. Maar er waren ook jaren dat men meestreed om het kampioenschap. In 1978 moest men de titel nipt laten aan FC Maluku, een tegenstander waarmee SC Botlek vele duels op het scherpst van de snede uitvocht.
In 1971 werd Peet Schell trainer van de selectie. Hij zou die functie 5 seizoenen vervullen. Daarna werd hij jeugdtrainer bij SC Botlek en trainde tot halverwege de jaren '80 de selecties van de juniorenelftallen en leidde hele generaties selectiespelers op.
De groei van de jaren 70:
Ook de kantine werd uitgebreid. De gemeente werd geacht daar financieel aan bij te dragen maar ook toen al duurde het jaren voordat die eindelijk over de brug kwam. Door oud papier-acties (o.p.a. genoemd), de verkoop van kalenders en een grote loterij werden de financiële middelen verder aangevuld. Uit die periode dateert ook het immense tegelplateau dat tot de zomer van 2003 een blikvanger was in de kantine. Voor 35 gulden kon men een tegeltje kopen. De opbrengst werd gebruikt voor de financiering van de kantine.
Een aantal handige leden onder leiding van Leen Heijnen, Rien van Bodegom, Frans Stadhouders, Henk Dikmans en Boudewijn de Jong zorgden ervoor dat de kantine een stuk groter werd en de omvang kreeg die het tot 2004 zou houden. Op 8 november 1974 opende Burgemeester Bliek de nieuwe kantine.
In het begin van de jaren '70 reed er zelfs een heuse SC Botlekbus rond. Het was een VW-bus met daarop de kleuren en het logo van SC Botlek die door de sponsor ter beschikking was gesteld. Die bus werd gebruikt om elftallen naar uitwedstrijden te vervoeren. Volgens het bijbehorende krantenartikel is er zelfs een reis mee naar Engeland gemaakt.
In de jaren '70 en '80 werd het traditie om met Pasen een internationaal jeugdtoernooi te houden bij SC Botlek. In het begin kwamen er behalve jeugdteams uit Nederland, gasten uit Somerset (Engeland). Later kwamen daar Duitse en Noorse teams bij. De buitenlandse gasten werden dan ondergebracht bij Botlekkers thuis. Regelmatig gingen er ook teams van SC Botlek naar Engeland, Noorwegen en Duitsland om daar te voetballen.
Damesvoetbal:
In 1973 was damesvoetbal nog niet zo ingeburgerd als tegenwoordig. Als eerste vereniging in de regio bood SC Botlek de mogelijkheid voor dames (meisjesvoetbal was er nog niet) om te gaan voetballen. Inmiddels is dames- en meisjesvoetbal zo gewoon geworden dat meisjes in de jeugd met de jongens samenspelen.
Het 1000e lid
In de 2e helft van de jaren '70 ging het steeds beter met SC Botlek. De club groeide en begroette op 13 november 1978 zijn 1000e inschrijving sinds de oprichting van SC Botlek.
Er wordt getraind op het gravelveld en op de zandstrook achter de tribune. De competitiewedstrijden werden gespeeld op de velden 1 en 2 en veel jeugdwedstrijden werden gespeeld op veld 3 en 4, die lagen achter het clubgebouw van Spark. Die velden hadden de vreemde eigenschap dat het honkbalveld (van gravel) daar dwars doorheen liep. Net buiten het strafschopgebied was dan ook een verhoging voor de werper van het honkbal. Ook enkele honken lagen binnen het voetbalveld. Daar een sliding maken was niet verstandig. Minder bekend is dat SC Botlek ook nog een 5e veld had. Dat lag binnen de atletiekbaan van Spark en omdat het niet zo heel veel werd gebruikt lag daar een prachtig veld.
In de zomer van 1979 werden de kleedkamers en de douches opgeknapt. Per kleedkamer was tot die tijd slechts 1 douchehokje beschikbaar. Na de verbouwing, die in totaal 50.000 gulden kostte, beschikte elk paar kleedkamers over een betegelde doucheruimte met 4 douches. Ook werden de kleedkamervloeren betegeld.
Jaren '80
Promotie naar de KNVB:
In 1981 werd Arie Noordermeer trainer van SC Botlek. En hij past(e) uitstekend bij de club want hij zou maar liefst 7 seizoenen blijven, onderbroken door een periode van 2 jaar. In 1983 miste SC Botlek net het kampioenschap. In een rechtstreeks duel om de titel verloor SC Botlek van SV Rijnmond.
In het seizoen 1983-1984 promoveren er maar liefst 5 teams naar de nieuw te vormen hoofdklasse RVB. SC Botlek heeft de weg naar boven ingeslagen en eindigt op een promotieplaats zodat het gaat spelen in de hoofdklasse.
Het verblijf in de kersverse hoofdklasse is van korte duur want één seizoen later is het dan zover. Op zaterdag 11 mei 1985 promoveert SC Botlek naar de KNVB. Hoewel SC Botlek als 3e eindigde promoveert het toch en maakt het eindelijk de stap naar de 4e klasse KNVB. Trainer Arie Noordermeer vertrekt naar Zuidland en neemt afscheid met promotie.
Nieuw shirt:
In 1986 wordt het oude witte shirt met de roodblauwe banen in het midden ingeruild voor een nieuw korenblauw voetbalshirt. Het oude shirt werd te duur om te maken omdat het uniek in zijn soort was. Vanaf dit moment voetbalt SC Botlek in blauwe shirts, witte broeken en blauwe kousen.
Honkbalaccommodatie:
In april 1986 wordt de nieuwe accommodatie van de honk- en softbaltak officieel geopend. Burgermeester Groen en parachutisten openen het nieuwe complex.
Slechte tijden:
In het midden van de jaren '80 ging het niet goed met SC Botlek. Het ledental schommelde rond de 250, de economische situatie was niet rooskleurig en sportief bleek SC Botlek niet in staat om het in de 4e klasse te bolwerken. Op 9 mei 1987 degradeert SC Botlek na een doldwaze wedstrijd tegen Hermandad naar de RVB.
Op bestuurlijk vlak laat de gemeente in het begin van 1988 weten dat het wil dat SC Botlek samengaat met een andere vereniging. Voorzitter Ben Herbers heeft moeten praten als brugman om de gemeente op andere gedachten te brengen.
De velden 3 en 4 heeft SC Botlek niet meer nodig en die worden dan ook uitsluitend nog voor honk- en softbal gebruikt. Veld 5 komt in handen van Spark en daar landen vanaf nu alleen nog maar speren, kogels en discussen.
Het herstel:
In 1988 zorgt de komst van clubsponsor Geul Techniek voor een ongekende luxe. De heer Geul verstrekt alle leden (!) een compleet voetbaltenue. Tot het midden de jaren '90 loopt elk team in een shirt met Geul Techniek op de borst.
In juli 1988 wordt de kantine gerenoveerd. Voor de financiering wordt een superloterij georganiseerd. De prijs van een lot is fors,
Æ’ 100,-. Maar de prijzen mogen er dan ook zijn, de hoofdprijs is een auto. Tijdens de verbouwing wordt onder andere de verwarmings- en douche-installatie aangepast zodat niemand meer een koude douche heeft na het voetballen.
In de late jaren '80 begint SC Botlek langzaam aan het herstel. Het ledental groeit weer mede door het succesvolle EK in 1988. En waar de teruggekeerde trainer Arie Noordermeer in zijn 1e jaar via de nacompetitie met GSS en Oude Maas nog moest strijden tegen degradatie, daar loopt hij het jaar erop net promotie mis naar de 4e klasse in de beslissingswedstrijd tegen Heinenoord.
Jaren '90
Goede tijden:
In 1991 is het groot feest. SC Botlek bestaat 25 jaar en dat wordt gevierd met een groots opgezette feestavond in De Stoep.
Sportief breekt een mooie periode aan. Door een versterkte promotieregeling promoveren er 4 clubs naar de KNVB. Onder leiding van trainer Wim Schouten eindigt SC Botlek op een promotieplaats en promoveert naar de 4e klasse KNVB. Het jaar daarop eindigt SC Botlek knap op een 2e plaats en mist het via de nacompetitie tegen Stellendam en Herkingen op een haar na de 3e klasse.
Het ledental is intussen gegroeid naar ruim 400 leden waarmee SC Botlek een 'grote' vereniging is. Op financieel-economisch terrein wordt een defensief en voorzichtig beleid gevoerd waardoor SC Botlek tot op de dag van vandaag een financieel gezonde
vereniging is.
Veranderingen aan het sportpark:
Het sportpark was sinds de ingebruikname nauwelijks gewijzigd qua opzet en ligging van de velden. Het gravelveld, ook wel half verhard veld of koolasveld genoemd, was apart, handig en berucht. Het was het enige veld met licht zodat er vaak avondwedstrijden op werden gespeeld. En er werd ook heel vaak op gespeeld als de grasvelden waren afgekeurd. Dat gebeurde dan altijd met een lange broek onder het tenue om schaafwonden bij een valpartij te voorkomen.
In 1994 werd het gravelveld vervangen door een wetraveld. Een wedstrijd- en trainingsveld dat intensief bespeeld kan worden door de speciale grassoort die gebruikt wordt. Ook werd er een speciale drainage aangelegd zodat het veld sneller bespeelbaar is na regen.
In de zomer van 1997 ondergaat het sportpark een metamorfose. De stenen tribune langs veld 1 en het struikgewas en de zandstrook daarachter verdwijnen en het hoofdveld schuift een paar meter op. De ontstane ruimte is precies genoeg om een junior- en trainingsveld aan te leggen. Tijdens de aanleg, in het seizoen '97-'98, worden noodgedwongen veel wedstrijden bij SCO '63 gespeeld. In mei 1998 zijn de nieuwe velden gereed voor gebruik en bezit SC Botlek 4 grasvelden. Op de beide nieuwe velden wordt verlichting aangebracht waarmee 3 van de 4 velden zijn verlicht. Een ongekende luxe.
Sportief wat minder:
Na de sportieve hoogtijdagen in het begin van de jaren '90 wordt het iets minder. In de wintermaanden van 1994 zit SC Botlek zonder trainer omdat Gijs van ´t Verlaat opstapt. In januari meldt een beroemde voetballer zich om de trainingen te leiden. Joop Hiele wordt door jeugdtrainer en oud-selectiespeler Louis Jacobs gevraagd om te helpen.
Tijdens zijn eerste training vliegen de ballen alle kanten op behalve de goede. Iedere speler kijkt meer naar de trainer dan naar de bal. De invloed van de prof mist zijn effect niet. Via een beslissingswedstrijd tegen NBSVV weet SC Botlek zich te handhaven in de 4e klasse.
4e klasse wordt 3e klasse en weer 4e klasse:
In de zomer van 1996 wordt de RVB opgeheven en ontstaat district West II. Ook wordt in het zaterdagvoetbal de hoofdklasse ingevoerd. Dit houdt in dat de 4e klasse automatisch de 3e klasse wordt. De 4e klasse wordt gevormd door wat vroeger de hoofdklasse RVB was. SC Botlek speelt dus nu 3e klasse.
Na jaren de A-junioren te hebben getraind neemt Louis Jacobs in de winter van 1997 de training van de selectie op zich nadat Ed Zoeter na 2½ jaar daarmee moet stoppen. Zijn komst kan niet voorkomen dat SC Botlek in 1998 degradeert naar de 4e klasse.
Nieuwe voorzitter:
In november 1999 krijgt SC Botlek na ruim 31 jaar een nieuwe voorzitter. Enige weken na de tumultueuze ledenvergadering wordt Frans Dijkxhoorn gekozen als nieuwe voorzitter. Ben Herbers krijgt in 2003 de eer die hem toekomt. Hij wordt benoemd tot erevoorzitter van SC Botlek.
De 21e eeuw
Verenigingsdienst:
Er werd al jaren over gesproken maar uiteindelijk wordt in 2000 de verplichte verenigingsdienst ingevoerd. Ieder lid van 18 jaar en ouder wordt geacht iets voor de vereniging te doen, variërend van bardienst tot het fluiten van wedstrijden of helpen bij het onderhoud.
SC Botlek groeit en bloeit:
Met de komst van de €uro in 2002 wordt de contributie meer dan gehalveerd. Voor senioren bedraagt die inmiddels € 111,- per jaar.
De club groeit en bloeit intussen. Meer leden aannemen kan niet want SC Botlek loopt tegen de grenzen van de groei aan. Het aantal kleedkamers blijft een probleem en met atletiekvereniging en buurman Spark worden afspraken gemaakt over het gebruik van hun kleedkamers. Van tijd tot tijd is er sprake van een ledenstop omdat meer leden en dus meer elftallen gewoon niet geplaatst kunnen worden. Het bestuur is intussen al jaren met de gemeente in de slag over uitbreiding van kleedkamers en kantine. Een langlopende kwestie.
Sportief verval:
Sportief maakt SC Botlek niet zijn beste periode door. In 2001 degradeert SC Botlek na een verloren wedstrijd tegen Boszoom naar de 5e en laagste klasse. Een jaar later wordt het verloren gegane terrein weer goedgemaakt met een glorieus kampioenschap waarin slechts éénmaal word verloren.
Trainer Cor Lanser lost na 4½ jaar Louis Jacobs af als trainer van de selectie. Ondanks een hoopvol begin gaat het met name in de 2e seizoenshelft niet goed en SC Botlek daalt opnieuw af naar de 5e klasse.
Ook dit keer is het verblijf in de 5e klasse maar van korte duur. In het seizoen 2003-2004 slaagt SC Botlek erin om op de 2e plaats te eindigen en daarmee promoveert het weer naar de 4e klasse.
Verbouwing van de kantine:
Tijdens de laatste gemeenteraadsvergadering van 2003 besluit de gemeenteraad, onder toeziend oog van een handjevol Botlekkers, dat SC Botlek een financiële bijdrage krijgt om de accommodatie op te knappen. Daarmee komt dan eindelijk na vele jaren een einde aan het gedraai en gekonkel van de gemeente. SC Botlek kan gaan verbouwen. In de maanden daarna draait de bouwcommissie overuren om alles te regelen. Het is de bedoeling om na afloop van het seizoen te beginnen en klaar te zijn voor het nieuwe seizoen 2004-2005 begint. Een hel(s)e klus.
Er moet zo ontzettend veel geregeld worden: opslag van meubilair, ontruimen kantine, keuken, bestuurskamers, opslagruimtes en ga zo maar door. Overleg met de architect, met de aannemers, met installateurs, met leveranciers, met de gemeente, met het energiebedrijf, met de banken, met de KNVB, met vrijwilligers. Spil in het hele verhaal is Gerard Meijer, de voorzitter van de bouwcommissie. Hij bewaakt de voortgang, is constant met de aannemer in gesprek over meer- en minderwerk, plant de werkzaamheden die door Botlekkers gedaan worden en heeft voor elk bouwtechnisch probleem wel een oplossing.
Het werk dat in de weekenden door zelfwerkzaamheid wordt verricht is enorm. De bouwvakkers kijken vrijwel elke maandag hun ogen uit, verbaasd als ze zijn over de vorderingen in het weekend. Maar ook doordeweeks wordt doorgeklust door Botlekkers, zowel overdag als 's avonds. Een aantal mensen waren er bijna constant, zoals Bert Goedendorp en Dick van Dijk. Een grotere groep was er bijna elk weekend. Een nog grotere groep was incidenteel behulpzaam zoals bij de verhuizingen of de grote schoonmaak voor de opening. In totaal helpen meer dan 100 Botlekkers in hun vrije tijd bij de verbouwing.
Op 20 augustus, na maanden van bloed, zweet en tranen, was het dan zover. Ere-voorzitter Ben Herbers, die in zijn regeerperiode al volop bezig was met de plannen en tijdens de verbouwing ook had geholpen, was gevraagd de nieuwe accommodatie officieel openen. Onder toeziend oog van de genodigden waaronder de harde kern van vrijwilligers, sponsors, architect, aannemer, andere verenigingen, burgemeester en wethouders, verrichte Ben de opening door een plaquette te onthullen.
Op zaterdag 27 augustus was het feest. Op een prachtige zaterdag was het de hele dag goed toeven op sportpark De Brug. Een familie Mix-toernooi, diverse optredens, een ballonnenwedstrijd, een wedstrijd tussen de gemeenteraad en een All Star Team van SC Botlek, ´s avonds een wedstrijd tussen SC Botlek en Oud Feyenoord en een daverend slotfeest.
Nog niet alles was gedaan. De bestaande kleedkamers waren nog niet gerenoveerd. Voorzichtig was al begonnen met de kleedkamers 5 en 6 die compleet waren gestript maar de verbouwingsmoeheid sloeg wat toe. De verbouwing van de bestaande kleedkamers werd daarom voorlopig opgeschort.
Ncompetitievoetbal na moeizame start:
SC Botlek was weer terug in de 4e klasse. Een zeer moeizame voorbereiding en competitiestart volgde, al dan niet veroorzaakt door alle verbouwingsperikelen. Maar toen kwam het herstel en aan het einde van het seizoen lonkte zelfs de nacompetitie. De finale van de nacompetitie tegen SV Loosduinen ging verloren, maar er was sprake van een goed seizoen.
Jaren '10
De jaren '10 van de 21e eeuw zijn ook weer turbulent in de historie van SC Botlek. In de eerste helft van de jaren '10 gaat het Botlek voor de wind. In 2012 wordt Botlek kampioen en promoveert naar de 2e klasse. Dit houdt met 2 seizoenen vol. In 2013 wordt Willem Heijdacker als voorzitter opgevolgd door Ron Frischert. In de 2e helft van de jaren’10 heeft Botlek het sportief moeilijk. Het valt terug in de 3e klasse en vecht een seizoenen achter elkaar tegen degradatie. Ook op bestuurlijk gebied is het lastig. De bezetting van de bestuurlijke zetels zijn aan verandering onderhevig. En medio 2018 knalt de bom. Er is te veel verschil van inzicht. Het bestuur treedt af. De Algemene Ledenvergadering geeft een commissie opdracht een nieuwe voorzitter en bestuur te zoeken. Na een verkenning en vele gesprekken komt de commissie met het advies Marco van Putten te verkiezen tot voorzitter. Samen met 6 nieuwe bestuursleden wordt dit het nieuwe bestuur die eind 2018 aan de slag gaat.
Jaren '20
De start van de jaren '20 worden getekend door het Coronavirus. Door overheidsmaatregelen wordt het seizoen 2019/2020 niet afgemaakt en in het seizoen 2020/2021 worden er slechts een paar wedstrijden gespeeld Het clubgebouw is grotendeels gesloten. De vereniging heeft minder inkomsten omdat er geen kantineinkomsten zijn. Het bestuur moet alle zeilen bijzetten voor een sluitende begroting en met zeer minimale mogelijkheden het verenigingsleven inhoud geven. De vereniging en leden tonen veerkracht. Er wordt veel voor jeugd georganiseerd. SC Botlek kan trots zijn op de vele vrijwiliggers. Trainingen voor jeugd gaan door. Er wordt onderhoud aan sportpark en clubgebouw verricht. En Botlek stapt over op LED verlichting op de sportvelden. Met hulp van de gemeente wordt deze investering gedaan, waardoor er niet alleen op de enerigiekosten bespaard zal worden, maar ook een verduurzaming zal plaats hebben. Voor de bestuurders zijn het tropenjaren. Gezondheid van de leden staat voorop. De regels en de controle door de overheid zijn streng. Niet alleen waren er geen wedstrijden, maar ook heel veel verenigingsactiviteiten gingen niet door. Het was een aanslag op het verenigingsleven.
Begin mei 2020 komt ere-voorzitter Ben Herbers te overlijden. SC Botlek rouwt om de oud-voorzitter die 33 jaar aan het roer van de club stond. Door de corona maatregelen dreigt een somber afscheid. In overleg met de gemeente weet het bestuur een afscheid te organiseren die hoort bij de statuur van Herbers. Op het sportpark wordt aan Ben Herbers door vele belangstellende en (oud) leden afscheid genomen. Alle nog levende (oud) voorzitters zijn aanwezig en bewijzen op het hoofdveld Ben Herbers de laaste eer, omringd door zeer veel aanwezigen. Het was een indrukwekkend afscheid in bijzijn van zijn 2 zonen.
Aan het eind van het seizoen vindt er een grootschalige renovatie van de velden plaats. Voorzitter Marco van Putten voert intensief overleg met de gemeente en praat de blaren op zijn tong, maar het resultaat mag er zijn. Op het clubgebouw worden m.b.v. gemeente zonnepanelen geplaatst. De velden 2 en 3 krijgen een grootschalige renovatie. Ze worden afgegraven en er wordt een nieuwe drainage en sproeiinstallatie aangelegd. Daarnaast krijgt ook veld 2 de lang verlangde (LED) lichtinstallatie. Hierdoor krijgt Botlek meer ruimte in de avond voor het organiseren van (inhaal)wedstrijden zonder dat daarvoor trainingen moeten worden afgezegd. En als kers op de taart wordt ook het kunstgras van veld 1 vervangen voor nieuw kunstgras.
In het seizoen 22/23 voert de KNVB een vesterkte degradatie door i.v.m. de toegevoegde 5e klasse als gevolg van de zgn voetbalpyramide. De zes onderste ploegen op de ranglijst komen (in)direct in aanmerking voor degradatie. Botlek zich in een sterke competitie een weet dat een helse klus gaat worden. Pas op de laatste speeldag valt het doek. Botlek wordt 11e en degradeert naar de 4e klasse. Gezien de toegevoegde 5e klasse is dit echter geen schande en drama.
Naam | Periode | |
Bob Polderman | 1966-1968 | |
Ben Herbers | 1968-1999 | |
Frans Dijkxhoorn | 1999-2005 | |
Willem Heijdacker | 2005-2013 | M.u.v. jan 2010-sep 2010 |
Ron Frishert | 2013-2018 | |
Marco van Putten |
2018-1 juli 2023 |
Per 1 juli vervangen door Hans Kros |
Seizoen | Klasse | Trainer | Bijzonderheden | |
1966-1967 | 2e kl. RVB | Wim Noordzij | - | |
1967-1968 | 2e kl. RVB | Cor van Dijk | - | |
1968-1969 | 2e kl. RVB | Cor van Dijk | (1e) Kampioen | |
1969-1970 | 1e kl. RVB | Cor van Dijk | - | |
1970-1971 | 1e kl. RVB | Joop Stolk | - | |
1971-1972 | 1e kl. RVB | Peet Schell | - | |
1972-1973 | 1e kl. RVB | Peet Schell | - | |
1973-1974 | 1e kl. RVB | Peet Schell | - | |
1974-1975 | 1e kl. RVB | Peet Schell | - | |
1975-1976 | 1e kl. RVB | Peet Schell | - | |
1976-1977 | 1e kl. RVB | Nico van Huet | - | |
1977-1978 | 1e kl. RVB | Nico van Huet | - | |
1978-1979 | 1e kl. RVB | Joop van der Linden | - | |
1979-1980 | 1e kl. RVB | Hans van Sliedrecht | - | |
1980-1981 | 1e kl. RVB | Hans van Sliedrecht | - | |
1981-1982 | 1e kl. RVB | Arie Noordermeer | - | |
1982-1983 | 1e kl. RVB | Arie Noordermeer | - | |
1983-1984 | 1e kl. RVB | Arie Noordermeer | Promotie | |
zomer 1984: Invoering van de hoofdklasse RVB met versterkte promotieregeling | ||||
1984-1985 | Hoofdkl. RVB | Arie Noordermeer | (3e) Promotie | |
1985-1986 | 4e kl. KNVB | Bertus Streefland | (10e) | |
1986-1987 | 4e kl. KNVB | Bertus Streefland | (11e) Gedegradeerd | |
1987-1988 | Hoofdkl. RVB | Arie Noordermeer | (10e) Nc degradatie (+) | |
1988-1989 | Hoofdkl. RVB | Arie Noordermeer | Nc promotie (-) | |
1989-1990 | Hoofdkl. RVB | Arie Noordermeer | - | |
1990-1991 | Hoofdkl. RVB | Wim Schouten | (4e) Promotie | |
1991-1992 | 4e kl. KNVB | Wim Schouten | (2e) Nc promotie (-) | |
1992-1993 | 4e kl. KNVB | Wim Schouten | (6e) | |
1993-1994 | 4e kl. KNVB | Gijs van 't Verlaat ® | t/m december | |
- | - | Joop Hiele/Louis Jacobs | (10e) Bw degradatie (+) | |
1994-1995 | 4e kl. KNVB | Cor Dorst | (6e) | |
1995-1996 | 4e kl. KNVB | Ed Zoeter | (8e) | |
zomer 1996: Opheffing van RVB dat opgaat in district West II. Invoering hoofdklasse op zaterdag, alle klassen schuiven op: 4e klasse wordt automatisch 3e klasse | ||||
1996-1997 | 3e kl. KNVB | Ed Zoeter | (10e) | |
1997-1998 | 3e kl. KNVB | Ed Zoeter ® | t/m december | |
- | - | Louis Jacobs | (12e) Gedegradeerd | |
1998-1999 | 4e kl. KNVB | Louis Jacobs | (8e) | |
1999-2000 | 4e kl. KNVB | Louis Jacobs | (7e) | |
2000-2001 | 4e kl. KNVB | Louis Jacobs | (11e) Gedegradeerd | |
2001-2002 | 5e kl. KNVB | Louis Jacobs | (1e) Kampioen | |
2002-2003 | 4e kl. KNVB | Cor Lanser | (11e) Gedegradeerd | |
2003-2004 | 5e kl. KNVB | Cor Lanser | (2e) Promotie | |
2004-2005 | 4e kl. KNVB | Cor Lanser | (4e) Nc promotie (-) | |
2005-2006 | 4e kl. KNVB | Cor Lanser | (8e) | |
2006-2007 | 4e kl. KNVB | Peter Romeijn | (3e) Nc promotie (-) | |
2007-2008 | 4e kl. KNVB | Peter Romeijn ® | (7e) | |
2008-2009 | 4e kl. KNVB | Bert van der Lijn | (8e) | |
zomer 2009: samenvoeging 4e en 5e klasse, 5e klasse wordt opgeheven | ||||
2009-2010 | 4e kl. KNVB | Bert van der Lijn | (3e) Promotie | |
zomer 2010: versterkte promotieregeling door invoering Topklasse als hoogste klasse en vorming poules van 14 teams | ||||
2010-2011 | 3e kl. KNVB | Bert van der Lijn | (9e) | |
2011-2012 | 3e kl. KNVB | Peter Burggraaff ® | (9e) | |
2012-2013 | 3e kl. KNVB | Rinus Schrijver | (1e) Kampioen | |
2013-2014 | 2e kl. KNVB | Rinus Schrijver | (6e) | |
2014-2015 | 2e kl. KNVB | Rinus Schrijver | (11e) Nc degradatie (-) | |
2015-2016 | 3e kl. KNVB | Richard Koutstaal | (5e) | |
2016-2017 | 3e kl. KNVB | Richard Koutstaal | (5e) Nc promotie (-) | |
2017-2018 | 3e kl. KNVB | Arjan Vuijk | (7e) | |
2018-2019 | 3e kl. KNVB | Arjan Vuijk | (12) Nc degradatie (+) | |
2019-2020 | 3e kl. KNVB | Ad Reijtenbagh |
|
|
2020 -2021 | 3e kl. KNVB | John Stougje | I.v.m. coronavirus geen competitievoetbal | |
2020-2022 | 3e kl. KNVB | John Stougje | (9e) | |
2022-2023 | 3e kl KNVB | John Stougje | tot en met december 2022 | |
Ed Ridderhof | vanaf februari 2023 (11e gedegradeerd mede door vesterkte degredatie) | |||
2023-2024 | 4e kl. KNVB |
Ed Ridderhof | ||